Substance Architecture

Naples Florida Condo

Naples, Florida

This project renovated a 2,100 square foot condominium in a high-rise building originally constructed in 1990. The footprint of the unit is odd, and the interior spaces lacked coherent organization and flow. The building has limited floor to floor heights, allowing a maximum ceiling height of 8 feet 6 inches. The space is dominated by sweeping ocean views from every window.

The goals of the renovation were to add a flexible third bedroom/office space, to open the kitchen to the living space, to convert an exterior balcony to interior space, to reconceive the owner’s suite, and to transform the finishes with a minimal palette.

The living, kitchen and flexible bedroom were all opened to each other, with new oak millwork volumes to define the spaces, incorporate technology, and enclose the utility stacks that run through the space. The owner’s suite was reworked, combining the previous bath and closet into a D-shaped space with the oak closet/headboard at one end and the semi-circular shower at the other.

The palette was kept intentionally narrow to emphasize cohesion and calm. Warm porcelain tile plank floors were added in all spaces but the bathrooms to unify the spaces and compliment the oak millwork volumes. The architectural team also selected all of the artwork and furniture in collaboration with the client.

Corey Gaffer

awards

Excellence in Design - Vacation House, 2022
2nd Annual dsm Home Design Awards

publications

dsm, January/February 2022

© 2022 substance architecture. All rights reserved.